Lecsó
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod

Hozzávalók:

Elkészítés:

8-10 szem húsos paprika,
4-5 szem paradicsom,
3-4 fej vöröshagyma,
tojásnyi zsír, pirospaprika, só


Tulajdonképpen így kellene írni: A Lecsó. Igen, így, nagybetűvel, mert ez a hihetetlenül népszerű, szenzációsan finom, tősgyökeres magyar étel már-már a magyarság szimbólumává vált. Még kétrészes rádiójáték is készült a hetvenes évek végén ´Világlecsó´ címmel, de nemrég egy butácska animációs filmet is ilyesmi címmel illettek. Fantasztikus, hogy milyen nagy száma van a lecsórecepteknek, szinte mindenki tud 5-6 félét mondani. Igyekszem én is feltárni szerény tudásom e téren, még néhány kapcsolódó receptet is közreadok.

Még mielőtt bármihez hozzáfognánk, már döntenünk kell alapvető kérdésekben; vérre menő viták folynak, hogyan vágjuk fel a paprikát, és mit mikor tegyünk a lábosba:
A paprika darabolása.
A paprikát kicsumázzuk, hosszában felvágjuk és egyenletes, vékony (5-6 mm) karikákat szeljünk-e belőle, vagy fogjuk meg a paprikát a száránál és vágjuk hosszanti szeletekre, hogy a végén a csumája a kezünkben maradjon, a paprika meg a lábosba kerüljön?
A sorrend.
Először szórjunk pirospaprikát a megpirított hagymára, erre rá egy kis vizet, majd a paradicsomot és végül a paprikát, vagy előbb futtassuk meg a paprikát a hagymás zsíron, úgy szórjuk meg pirospaprikával és csak ezután tegyük rá a paradicsomot?
Én az első esetben nem vállaltam a döntést, inkább a két megoldás kombinációját használom: a paprikákat hosszában egyik oldalán felhasítom, és a hegyétől kezdve karikákat vágok belőle, míg el nem érjek a magházhoz. Ettől kezdve a magházról szeletelem le a paprikát (a szárával egy irányú mozdulatokkal, 1,5-2 cm szélességben). Ez a módszer megfigyelésem szerint jó sűrű levet produkál.
A sorrend kérdésében viszont a második megoldás elkötelezett híve vagyok, mivel azt tartom, a lecsóba nem kerülhet víz, csak a paprika és paradicsom levéből képződhet az a csodálatos szaftja.
Természetesen nem akarok senkit meggyőzni a saját igaza ellenében, és ne is higgye senki, hogy az én módszerem az egy igaz és tökéletes eljárás. Kipróbáltam mindent, nekem így ízlik, neked meg másként, a lényeg, hogy mindnyájan a legfinomabbat együk, nem? :-)

Elkészítése:
Forró zsíron megfonnyasztjuk a karikára vágott hagymát.
Ezután beletesszük a kicsumázott, kb. 0,5 cm karikára vágott vagy szeletelt paprikát és lefedés nélkül, többször kevergetve 3-4 percig pároljuk.
Közben a paradicsomot ´kicsomagoljuk´ a héjából; forró vízbe mártjuk egy percre, majd higeg víz alá tesszük. Amikor kis éles késsel kikanyarítom belőle a csumáját, önként jön vele a héja is, pillanatok alatt. Ezután ízlés szerint kis kockákra vagy gerezdekre vágom, esetleg felszeletelem.
Ha a lábosban a paprika megroggyant egy picikét, megszórjuk pirospaprikával, jól elkeverjük, rátesszük a paradicsomot és azzal is jól elkeverjük, majd fedő alatt, sózás nélkül, 10-15 perc alatt készre főzzük. Arra is ügyelni kell, nehogy túlfőzzük, a paprika héja ettől leválhat, és az nagyon nem jó.
Csak akkor sózzuk, ha már levettük a tűzről, ezek a mai paprikák sóval főzve pillanatok alatt ledobják a héjukat. Borsot semmiképpen nem teszek bele, az a lecsó tündéri ízeinek barbár sárba tiprása volna.
Az így elkészített lecsó már önmagában is finom, de legtöbbször csak ´kisegítő´, ízesítő jelleggel használjuk más ételekben, mint pl. a menzáról jól ismert lecsós szelet rizzsel, vagy a lecsós rostélyos stb.
Készíthetjük csípősre, tisztán bogyiszlói paprikából, ha méregerősen szeretjük, vagy ha csak módjával, akkor fele ilyen, fele olyan paprikát tegyünk bele. De arra ügyelnünk kell, hogy csak jó minőségű, friss, nem fonnyadt, húsos paprikát használjunk hozzá, ha jó eredményt akarunk. Az úgynevezett ´lecsópaprika´ kerülendő, legfeljebb levesek, pörköltek, tokányok ízesítésére alkalmas, lecsónak nem.

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JG - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése nem időigényes.


Kapcsolódó anyagok: lecsós szelet rizzsel
 bácskai lecsós rostélyos
 tojásos lecsó
 kolbászos lecsó
 lecsó télire

Forrás: Anyám után kullogva.
Első megjelenés: 2000.10.03. Utoljára frissítve: 2010.08.21.
Utolsó megtekintés: több, mint 6 órája (2018-01-24 02:53:50 - 3.95)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez