Házi hurka
(májas hurka, húsos hurka, tüdős hurka)
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod

Hozzávalók:

Elkészítés:

2 kg sertésmáj,
1 kg kicsontozott tarja,
1 kg tüdő,
0,5 kg szív,
1 kg tokaszalonna,
0,5 kg rizs,
4 dkg só,
2 dkg őrölt bors,
1 ek. pirospaprika,
1 fej fokhagyma,
3 fej vöröshagyma,
4 dkg őrölt majoránna,
egészbors,
chilipaprika az abálóléhez,
sertés vastagbél,
(hurkatöltő feltét darálóra)
A megmosott, megtisztított húsféléket és a tüdőt 2-3 cm-es hosszú csíkokra vágjuk és egy nagy edényben feltesszük főni. Beletesszük a tokaszalonnát is, és néhány fűszert ízlés szerint (só, szemesbors, egy-két chilipaprika, fokhagyma stb.). Kalózkodhatunk kocsonyába való alkatrészekkel is, mint köröm, fül, farok, bőr - akkor a végén még egy jó kocsonyához is juthatunk, nem beszélve a szenzációs hurkáról. Ad abszurdum még egy kis disznósajtot is ki lehetne hozni a dologból...
Ha a húsok félig megfőttek, kiszedjük, lecsöpögtetjük, és a nyers májjal és a tokaszalonna felével együtt ledaráljuk.
Ugyanebben a lében pároljuk a rizst félpuhára.
Keverjük össze a darált húsféléket a rizzsel, az apró kockára vágott vöröshagymával (amit előzőleg zsíron megfonnyasztottunk), a sóban megtört fokhagymával és a fűszerekkel.
Tegyük fel a darálóra a hurkatöltőt és nyomjuk a keveréket a bélbe. Vigyázzunk, hogy jó lazán töltsük! Húsz-harminc cm-es hurkákat készítsünk, a végeket kössük el közepes spárgával.
A kész hurkákat tegyük vissza a forrásban lévő abálébe (amiben még mindig ott van a tokaszalonna fele) és 10-12 percig igen lassan pöfögtessük. Nem szabad lobognia a lének, mert félő, hogy kidurrannak a hurkák!
Ha kész, kizsírozott tepsiben, igen lassú tűzön sütjük, időnként saját zsírjával meglocsoljuk. Hagymás tört krumplit adunk hozzá párolt káposztával, vagy valami intenzív savanyúsággal (csalamádé, ecetes csípős paprika, savanyú uborka).
Rendkívül finom puha kenyérrel, piroskásra párolt savanyúkáposztával, de hidegen is ízletes.

Ha sok a hurka, nem kell mind megsütni, hűtőben napokig eláll. Ekkor sütés előtt áztassuk fél órára langyos vízbe, hogy felpuhuljon a kiszikkadt bél, különben könnyen kidurran sütéskor. Meg is szurkálhatjuk vékony hústűvel.
Le is fagyaszthatjuk, sütés előtt kiolvasztás helyett 1 óráig áztassuk langyos vízbe (időnként cseréljük ki a lehűlt vizet).
Ne feledkezzünk el az abálében maradt tokaszalonnáról sem. Főzzük puhára, majd fűszerezzük be az abált szalonna receptje szerint, nagyon ízletes.

Az itt bemutatott májashurka recept a hús- és belsőségek arányát változtatva átalakítható. Pl. a máj és hús arányát megfordítva nagyon finom húsos hurkához jutunk.

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

FK - Fejlődő tehetségeknek kellemes feladat, de járatlanok is esélyesek. Elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: hagymás tört krumpli
 párolt káposzta
 abált szalonna
 kocsonya
 disznósajt

Forrás: Németh Mison és Annus Jani receptjei.
Első megjelenés: 2001.01.04. Utoljára frissítve: 2009.06.02.
Utolsó megtekintés: több, mint 5 órája (2018-02-18 04:47:55 - 5.42)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez